woensdag 16 mei 2012

Het fort van 's-Gravenwezel

Voor deze opdracht moesten we een lokaal monument bezoeken. In 's-Gravenwezel of ook wel de Parel der Voorkempen genoemd, vind je het fort van 's-Gravenwezel. Dit fort maakte deel uit van de Stelling van Antwerpen. Na de Frans-Duitse oorlog van 1870 werd besloten om 3 bruggenhoofdforten te bouwen en vervolgens het bouwen van een buitenlinie. De bouw van het fort van 's-Gravenwezel werd in 1912 voltooid.

Toen ik het fort van dichtbij zag vond ik het er verwaarloosd uitzien. 
De bewapening van het fort bestond uit 2 koepels met twee 15cm kanonnen, 2 koepels voor een 12cm houwitser, 4 koepels voor een 7,5cm kanon en 2 waarnemingsklokken. Ook had het fort een grachtverdediging van zestien 5,7cm snelvuurkanonnen.

Twee jaar na de bouw van het fort kwam het fort in actie met onderhoudsvuur op de Duitsers. Door de uitschakeling van het fort van Walem en het fort van Sint-Katelijne-Waver was de Stelling van Antwerpen gevallen. In de Tweede Wereldoorlog heeft het fort geen actie gevoerd.

Het fort heeft een trapeziumvormige opbouw omringd door een gracht. Het fort moest bestand zijn tegen 21cm kaliber, maar het is gebouwd uit ongewapend beton. Dit kwam doordat ze door foutieve testen dachten dat gewapend beton niet beter was dan ongewapend beton. Het fort met ongewapend beton kon echter snel vernield worden door het geschut van de Duitsers. Na de belegering in 1905 werd de betonsamenstelling aangepast.


Standbeeld: Antoon Van Dyck


Voor deze opdracht ben ik naar Antwerpen gegaan om het standbeeld van Antoon Van Dyck te bezichtigen. Het standbeeld is gebeeldhouwd door Leonard De Cuyper. Hij heeft dit in 1856 aan zijn geboortestad Antwerpen geschonken. Antoon Van Dyck werd geboren in Antwerpen, hij was een Vlaamse barokschilder. Hij heeft tijdens zijn leven een groot aantal meesterwerken geschilderd. Zijn schilderijen hangen in verschillende musea en kerken. 
Je kan op de foto zien dat het standbeeld eigentijdse kledij draagt. Antoon Van Dyck is gebeeldhouwd met een korte schoudermantel en hij draagt een hoed met grote veer. Hij steunt met zijn linkerhand op een ovale versierde lijst met daartegen een bundel papieren met geciteerde tekst. 

Het standbeeld is volledig in wit marmer gemaakt. Ik heb gemerkt dat hij aan zijn linkerhand enkele vingers mist, maar dit is dan ook het enige. Het standbeeld is in zeer goede staat, zeker als je weet dat het verschillende keren verplaatst is geweest.